Vanilka pravá – Vanilla planifolia

Již Toltékové a Aztékové používali toto koření pro aromatizaci čokoládových placek a nápojů z kakaových bobů. Kromě toho ji používali jako léčivý prostředek pro zvýšení síly a zdraví, omezení únavy a posilování srdce. Do Evropy ji přivezli španělští mořeplavci. Domovinou jsou tropické pralesy nacházející se v Mexiku a dalších státech střední Ameriky.

Rostlina je popínavá a patří do čeledi orchidejovitých. Dosahuje délky i několika metrů. K uchycení na stropy používá vzdušné kořeny, které vyrůstají z dužnatých lodyh. Z úžlabin listů vyrůstají květenství hroznovitého tvaru.Mají žlutozelené, vonné květy. O jejich opylování se starají včely a kolibříci. Po opylování se tvoří plody ve tvaru válcovité pukavé tobolky, jež je podélně rýhovaná a dorůstá délky až 25 cm. Uvnitř tobolky se nachází mazlavá hmota s velkým množstvím semen.

Obsah látek

Ve fermentovaných plodech se nachází voda, sacharidy, tuky, bílkoviny, minerály a vanilín.

Léčivé účinky

Tradiční indiánská medicína používá vanilku pro odstraňování únavy, posilování srdce a podporu zdraví. Kromě toho nabízí mírné antioxidační a afrodiziakální účinky.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X