Již Toltékové a Aztékové používali toto koření pro aromatizaci čokoládových placek a nápojů z kakaových bobů. Kromě toho ji používali jako léčivý prostředek pro zvýšení síly a zdraví, omezení únavy a posilování srdce. Do Evropy ji přivezli španělští mořeplavci. Domovinou jsou tropické pralesy nacházející se v Mexiku a dalších státech střední Ameriky.
Rostlina je popínavá a patří do čeledi orchidejovitých. Dosahuje délky i několika metrů. K uchycení na stropy používá vzdušné kořeny, které vyrůstají z dužnatých lodyh. Z úžlabin listů vyrůstají květenství hroznovitého tvaru.Mají žlutozelené, vonné květy. O jejich opylování se starají včely a kolibříci. Po opylování se tvoří plody ve tvaru válcovité pukavé tobolky, jež je podélně rýhovaná a dorůstá délky až 25 cm. Uvnitř tobolky se nachází mazlavá hmota s velkým množstvím semen.
Obsah látek
Ve fermentovaných plodech se nachází voda, sacharidy, tuky, bílkoviny, minerály a vanilín.
Léčivé účinky
Tradiční indiánská medicína používá vanilku pro odstraňování únavy, posilování srdce a podporu zdraví. Kromě toho nabízí mírné antioxidační a afrodiziakální účinky.